Hoe zijn Nederlandse hotels, congres- en eventlocaties bezig met verduurzamen?
Met deze hoofdvraag is de Nationale Duurzaamheidsmonitor uitgezet in de branche. Deze eerste verkenning is uitgezet op initiatief van YOIN excellent meeting places en Onemeeting Services. De duurzaamheidsmonitor geeft inzicht in data over het eerste kwartaal van 2022, onder hotels, congres- en eventlocaties in Nederland. Het doel van dit onderzoek is om inzichten te vergaren van de mate waarin locaties bezig zijn met verduurzamen. Hiermee geven de initiatiefnemers het startsein voor een toekomstbestendige en groenere branche. 

De duurzaamheidsmonitor, gepresenteerd op donderdag 14 april tijdens EventSummit, richt zich op diverse onderdelen binnen duurzaamheid van de organisatie en maatschappelijk ondernemen. Hiermee schets de monitor een beeld van organisatie, het beleid en toekomstgericht ondernemerschap. Een breed beeld over het thema dat ook bij opdrachtgevers een steeds belangrijke rol gaat spelen in de selectie van een locatie voor een event of congres. 
In de monitor lees je de antwoorden op de belangrijkste onderwerpen:
• Hoe ver gaan bedrijven in hun duurzaamheidsbeleid?
• Welk onderdeel speelt duurzaamheid in hun beleidsvoering?
• Welke maatregelen treft het bedrijf al? (recycling, afvalvermindering, papiervrij vergaderen)
• Welke duurzame oplossingen hanteert het bedrijf? (waterbesparende kranen, lokale inkoop)
• Welke werkprocessen hanteert het bedrijf? (sociale projecten, samenwerking met duurzame partijen) 

De initiatiefnemers maken van deze monitor een jaarlijks terugkerend onderzoek. “Hiermee creëren we een waardevolle benchmark voor de branche” aldus Marie-Louise Buckens, connector van YOIN excellent meeting places. “Daarnaast zorgt de duurzaamheidsmonitor voor zowel locaties als opdrachtgevers voor inzicht én een motivatie om op kleine en grote schaal, na te denken over de impact die we creëren met alle waardevolle feestelijke en zakelijke events in Nederland”

Download hier de monitor